QV10 meting?

Wat is de Qv10-waarde?

De Qv10-waarde geeft de luchtdichtheid van een gebouw weer in een numerieke waarde, uitgedrukt in dm3/sec/m2 of liter/sec/m2. Een goede luchtdichtheid is van vitaal belang omdat een goed geïsoleerde woning zijn isolatiewaarde kan verliezen door een slechte luchtdichtheid. Hoe beter de luchtdichtheid, hoe hoger het rendement van uw isolatie. In de BENG-berekening wordt altijd aangegeven welke Qv10-waarde moet worden gebruikt. Als dit niet het geval is, betekent dit dat er geen aanvullende maatregelen nodig zijn voor uw woning. De Qv10-waarde wordt dan als een standaardwaarde in de berekening opgenomen. In dat geval voldoet uw woning dus zonder verdere maatregelen.

Binnen BENG worden drie afzonderlijke indicatoren gehanteerd. De meest elementaire indicator is BENG-1, die de energiebehoefte van een gebouw beschrijft, vergelijkbaar met de eerste stap in de Trias Energetica. BENG-1 stelt een wettelijk maximum aan de hoeveelheid energie die door de gebouwschil verloren mag gaan, waarbij de isolatiekwaliteit en luchtdoorlatendheid bepalend zijn voor de naleving van de wettelijke grenswaarde.

 

Luchtdichtheid aantonen

In vergelijking met de oude EPC-methodologie is luchtdichtheid in BENG-projecten van groter belang geworden. Bij de oplevering van nieuwbouwwoningen moet ook worden aangetoond dat de luchtdichtheid voldoet aan de vooraf bepaalde ambities. Dit kan op twee manieren: door gebruik te maken van standaardwaarden zonder meting of door het uitvoeren van een blowerdoortest.

Het nadeel van standaard Qv10-waarden is dat deze vaak onvoldoende zijn om te voldoen aan de BENG-1 grenswaarde. Om aan deze eis te voldoen, kan het nodig zijn om dikkere en/of duurdere isolatie toe te passen, wat vaak niet praktisch of kosteneffectief is. Daarom is een luchtdichtheidsmeting in nieuwbouwprojecten vrijwel altijd noodzakelijk.

 

Haalbare Qv10-waarden

Een Qv10-waarde van 0,40 wordt doorgaans gehanteerd binnen BENG en zou bij seriematige woningbouw en appartementen geen problemen moeten opleveren. Voor vrijstaande woningen en penthouses kan het echter lastiger zijn om deze waarde te bereiken vanwege uiteenlopende oorzaken die de luchtdichtheid kunnen beïnvloeden. Een Passiefhuis moet volgens het passiefhuis-certificaat een minimale Qv10-waarde van 0,15 hebben. Om dit te bereiken dient men extra alert te zijn op luchtdichting en is het zeer aan te bevelen om een tussentijdse test uit te voeren.

 

Tips voor luchtdicht bouwen

Het is mogelijk om succesvol luchtdicht te bouwen zonder al te veel dure hulpmiddelen. Bewustwording op de werkvloer is hierbij cruciaal. Ontwerp aspecten spelen een kleinere rol dan vaak gedacht wordt, en het aanschaffen van kostbare materialen is meestal overbodig. Zorg ervoor dat alle betrokkenen goed geïnformeerd zijn, aangezien zij het verschil kunnen maken.

 

Luchtdichtheidsmetingen en controle

Het meten van luchtdichtheid met een blowerdoortest vereist tijd en geld, daarom is slechts een minimale steekproef vereist volgens voorschriften. Controle op de uitgevoerde luchtdichtheidsmetingen wordt gedaan aan de hand van de omgevingsvergunning van het bouwproject, waarbij een gecertificeerde EP-adviseur het definitieve energielabel vaststelt op basis van veldonderzoek en dossier controle.

 

Luchtdichting uitbesteden

Hoewel het mogelijk is om applicatiewerkzaamheden ter verbetering van de luchtdichtheid uit te besteden, blijkt in de praktijk dat dit vaak niet voldoende is om alle luchtlekken te vermijden. Ons advies is daarom om alle bouwpartners hun eigen deel van de luchtdichting te laten uitvoeren.

Bekijk de website voor meer informatie over onze diensten en hoe wij u kunnen helpen bij het uitvoeren van een meting van de luchtdichtheid voor uw project. 


Optimaliseer de energie-efficiëntie van uw gebouw

Ontdek hoe een QV10-meting kan bijdragen aan een energiezuinig en comfortabel binnenklimaat.