Wat is een blowerdoor?
Een blowerdoor is een instrument om de luchtdichtheid van een gebouw te beoordelen. De luchtdichtheid van de gebouwschil is belangrijk om warmteverliezen en comfort problemen te voorkomen.
Als een gebouw niet voldoende luchtdicht is, komt zelfs de beste isolatie niet tot zijn recht! Een kleine kier van 1 mm kan de effectiviteit van uw isolatie al halveren.
Warmtepompen behalen niet meer het gewenste resultaat vanwege overmatige luchtinfiltratie waarop de installatie niet is berekent.
Het is dus zeer belangrijk om energiezuinige gebouwen voldoende luchtdicht te maken. Hoewel dit niet altijd vanzelfsprekend is. Als uw aannemer beweert dat hij luchtdicht bouwt, zal hij waarschijnlijk geen probleem hebben met een blowerdoortest na de bouw. Een gerenommeerd aannemer zal zelf de testresultaten kunnen tonen.
Tijdens een blowerdoortest wordt de ‘blower’ in een deuropening geplaatst.
Dit is in feite een krachtige gekalibreerde ventilator waarmee je het huis op onder- of overdruk zet.
Een computer registreert hoeveel lucht er nodig is om een bepaald drukverschil te handhaven, wat meteen ook aangeeft hoeveel lucht de gebouwschil doorlaat.
Aan de hand van de testresultaten kunnen we bepalen of de woning aan de gestelde eisen of wensen voldoet, of dat er verdere maatregelen moeten worden genomen.
Als blijkt dat uw woning niet voldoende luchtdicht is kunnen we met behulp een warmtebeeldcamera of rookproef voor u inzichtelijk maken waar de luchtlekkage’s zich bevinden.
Hiervoor wordt het gebouw op onderdruk gezet waarna we met een warmtebeeldcamera langs de gebouwschil gaan.
De warmtebeeldcamera geeft aan waar koude de woning binnendringt.
Tevens kunnen we hiermee ook koudebruggen in de constructie waarnemen.
Ook kan gebruik worden gemaakt van een zogenaamde rookproef. De punten waar de rook naar buiten gaat of naar binnen komt zijn de plekken waar de gevel slechte luchtdichting heeft. Het mooie aan de rookproef is dat deze de lekkages duidelijk en inzichtelijk weergeeft. Deze rook is niet schadelijk voor de gezondheid.
Bij Blowerdoorservice voeren we betrouwbare luchtdichtheidstests uit.
We volgen strikte procedures van de NEN2686 en NEN-EN 13829 om ervoor te zorgen dat onze tests van de hoogste kwaliteit zijn.
Na de test ontvangt u een rapport, dat u eventueel door ons kunt laten registreren bij SKH. Tijdens de luchtdichtheidstest meten we normaal gesproken de qv10-waarde. Hiervoor is het van belang dat u het gebruiksoppervlak van de woning weet. Het gebruiksoppervlak kunt u terug vinden in de BENG berekening of navragen bij uw architect of energieadviseur.
Daarnaast kunnen we ook het aantal luchtvolumewisselingen per uur van de woning meten de zogenaamde n50 -Waarde. Deze waarde is vooral bij het Passiefhuis van belang. Hiervoor is het essentieel dat u de inhoud van het te meten volume kent (het zogenaamde beschermvolume).
Bekijk onze website voor meer informatie over onze diensten en hoe wij u kunnen helpen bij het behalen van een optimale QV10 waarde voor uw project.
Ontdek hoe Blowerdoorservice u kan helpen bij het optimaliseren van uw projecten en het creƫren van een energiezuinige en comfortabele omgeving.